Staking in Hollywood: historisch moment

Gepubliceerd op: 27-10-2021

Na enkele dagen uitgestelde onderhandelingen bereikten Amerikaanse film- en televisieproducenten in Hollywood een akkoord over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Hiermee werd een landelijke staking vermeden, wat in de 128 jaar van het bestaan ​​van de IATSE-unie nog nooit is gebeurd. Aanhangers van de vakbond moeten nog instemmen met het voorstel.

Ongeveer 60.000 filmmakers, fotografen, visagisten, decorontwerpers en andere medewerkers dreigden ermee dat als de transactie maandag niet rond kon zijn. Vakbondsleden verklaarden dat werkgevers hen krachtens eerdere contracten kunnen dwingen om extra lange uren te werken, en dat voldoende rust tijdens lunchpauzes en ploegendiensten kan worden geweigerd.

Waarom wordt er gestaakt?

Vakbondsbestuurders verklaarden ook dat de slechtst betaalde arbeiders nauwelijks van hun loon kunnen leven en dat ze worden uitgebuit door streamingdiensten van Netflix, Apple en Amazon. Volgens de vakbond zal de overeenkomst aan een aantal belangrijke eisen voldoen en krijgen de bemanningsleden salarisverhogingen. Meer details zijn nog niet bekend. De nieuwe cao geldt voor drie jaar.

De staking werd gesteund door beroemdheden als Jane Fonda, Octavia Spencer en Mindy Carling. Omdat de transactie op het laatste moment werd afgerond, sprak Matthew Loeb, voorzitter van de IATSE-unie, van het typische ‘Hollywood-einde’.

Tussen november 2007 en februari 2008 was er een staking, maar die was geïnitieerd door een andere vakbond. 12.000 scenarioschrijvers hakten af, waardoor er chaos ontstond in de televisiewereld. Het scriptprogramma werd met geweld geannuleerd en het tv-netwerk zond het opnieuw uit vanwege een noodgeval.

Bron: NOS.nl