Verzekeringsfraude komt steeds vaker voor bij bedrijven

Gepubliceerd op: 27-10-2021

Nederlandse verzekeraars zien steeds vaker dat bedrijven proberen te frauderen. Het Verbond van Nederlandse Verzekeraars meldde woensdag dat er vorig jaar 40% meer gevallen waren dan een jaar geleden. Ook het aantal fraudezaken tussen individuen is toegenomen.

Vorig jaar ontdekten Nederlandse verzekeraars zo’n 13.000 verzekeringsfraudegevallen tegen particulieren en bedrijven. Hiermee zijn onterechte betalingen van ruim 88 miljoen euro voorkomen. Veel fraudeonderzoeken hebben betrekking op consumenten die proberen fraude te plegen door middel van motorrijtuigen-, inboedel- en reisverzekeringen.

De meest voorkomende manieren van fraude zijn het vervalsen van schadevergoedingen, het indienen van claims die groter zijn dan ze in werkelijkheid zijn, het vervalsen van ondersteunende documenten en het kopen van verzekeringspolissen onder verschillende namen. Daarnaast wordt soms schadevergoeding meer dan eens gevraagd.

De vereniging stelt dat maatregelen die zijn genomen vanwege de COVID-19-crisis – zoals thuiswerken, avondklokken en lockdowns – geen invloed hebben gehad op het aantal fraudegevallen onder individuen. In 2020 zullen er ongeveer 13.000 gevallen zijn, een stijging van 5% ten opzichte van een jaar geleden. Vorig jaar nam het aantal gevallen van bedrijfsfraude nog sneller toe, namelijk met 40%.

Het Verbond van Nederlandse Verzekeraars vermoedt dat dit te maken heeft met de pandemie en blokkade, waardoor veel maatschappijen hun deuren tijdelijk hebben moeten sluiten. Om bijvoorbeeld toch inkomen te hebben, gaan ze vuur maken. Ook verzekeringsmaatschappijen krijgen steeds vaker te maken met cybercriminaliteit.

Bron: Nu.nl